Ресторан нової української кухні

АДРЕСА

м. Варшава, Нарбута, 10 (Narbutta, 10)
На мапі

КОНТАКТИ

+48 22 400 88 33

ПРАЦЮЄМО

З 12:00 до 24:00

Канапа (Варшава)

Канапа – шляхетний ресторан нової української кухні у Варшаві.

Раз по разу команда «Канапи» вирушає в різні куточки України та Польщі на пошуки нових цікавих локальних продуктів, вивчає та переосмислює аутентичні кулінарні підходи та застосовує інноваційні технології, аби створювати страви, які дарують незабутній гастрономічний досвід. 
Візитівка ресторану – дегустаційний сет, який включає 12 шоу-подач: мідії на камінні, мус з карасів з устричним кремом, фарширований єрусалимський артишок, смажений халумі з горобиною… До кожної зі страв гостям пропонують напій, який утворить найкращу пару за принципами фуд-перингу. 


В меню a la carte – знайомі рецепти в цілком новій інтерпретації: чорні вареники, паштет з печінки цесарки, фуа-гра з желе з яблучного квасу...
Історія «Канапи» почалася в 2013 році – тоді ресторан з такою назвою було відкрито в Києві. Це був перший заклад в країні, який розвивав концепцію нової української кухні, активно співпрацював з місцевими фермерами та застосовував техніки молекулярної гастрономії. 
Дуже швидко «Канапа» стала must visit рестораном в Києві: команда отримала низку національних нагород («Найкращий ресторан української кухні» за версією премії «Сіль», Kyiv Tourism Awards etc), а шеф-кухар ресторану Ярослав Артюх неодноразово виходив до регіональних фіналів San Pellegrino Young Chef. 


Зараз київську «Канапу» щодня відвідує щонайменше 500 гостей з різних країн світу. 
«Канапу, як і ще 12 інших концептуальних закладів, було створено Дмитром Борисовим, одним з найбільш відомих, інноваційних та соціально відповідальних бізнесменів в Україні. 
Безперервна робота з підготовки відкриття «Канапи» у Варшаві тривала понад 2 роки. Тепер ресторан, який розмістився, в старовинній виллі з затишним садом, готовий приймати до 150 гостей водночас. 


Тут в просторих залах – експозиції сучасних художників, щотижня відбуваються музичні вечори, все створене для того, аби отримувати естетичне задоволення. І, звісно, «Канапа» у Варшаві продовжує та по-новому розвиває закладені від початку гастрономічні принципи: використання величезної кількості сезонних локальних продуктів, дослідження аутентичних підходів та поєднання їх з новаторськими техніками.

***

Kanapa - szlachetna restauracja nowej kuchni ukraińskiej w Warszawie 

Raz za razem zespół «Kanapy” rusza do różnych zakątków Ukrainy i Polski w poszukiwaniu nowych ciekawych lokalnych produktów, bada i przewartościowuje autentyczne kulinarne podejścia oraz stosuje innowacyjne technologie, aby tworzyć potrawy, które dają niezapomniane gastronomiczne doświadczenia. 

Wizytówka restauracji - set degustacyjny, który składa się z 12 show-dań : małże na kamieniu , mus z karasi z kremem z ostryg, nadziewany jerozolimski karczoch, smażony halloumi z jarząbek ... Do każdego dania gościom proponowany jest napój, który tworzy najlepszą parę zgodnie z zasadami foodparingu. 

W karcie - znane przepisy w całkiem nowej interpretacji: czarne pierogi, pasztet z wątróbki cesarki , foie gras z galaretki z kwasu jabłkowego...

Historia „ Kanapy” sięga 2013 roku- wówczas otworzona restauracje z taką nazwą w Kijowie. Był to pierwszy lokal w państwie, który rozwijał koncepcje nowej ukraińskiej kuchni , aktywnie współpracował z miejscowymi farmerami oraz stosował technikę molekularnej gastronomii.

Bardzo szybko „Kanapa” zrobiła się restauracją must visit w Kijowie : zespół otrzymał sporo nagród państwowych („Najlepsza restauracja kuchni ukraińskiej” według premii „Sól”, Kyiv Tourism Awards etc),a szef kuchni Jarosław Artiuch niejednokrotnie brał udział w regionalnych finałach San Pellegrino Young Chef. 

Obecnie kijowską „Kanapę” codziennie odwiedza conajmniej 500 gości z różnych państw świata. „ Kanapę” , jak i inne 12 konceptualnych lokali, stworzył Dymitr Borysow, jeden z najbardziej znanych , innowacyjnych oraz społeczno odpowiedzialnych biznesmenów Ukrainy. Praca nad otwarciem „Kanapy” w Warszawie trwała nieprzerwalnie od ponad 2 lat. Obecnie restauracja mieszcząca się w starej willi z pięknym ogrodem, jest gotowy na przyjęcie 150 gości jednocześnie. 

Tu, w przestronnych salach - ekspozycje współczesnych artystów, co tydzień odbywają się wieczory muzyczne, wszystko jest stworzone po to , aby otrzymywać estetyczne zadowolenie. Oczywiście „Kanapa” w Warszawie nadal rozwija założone of początku zasady gastronomiczne: wykorzystanie olbrzymiej ilości sezonowanych lokalnych produktów , badania autentycznych podejść oraz ich łączenie z nowatorskimi technikami.

Контакти

Партнери



UP